08 Mar 2019

Boeren Noord-Brabant dupe van versnelde milieumaatregelen

In aanloop naar de verkiezingen van 20 maart duikt Hart van Nederland de provincie in. Want welk thema is van groot belang voor de kiezers tijdens het stemmen voor de Provinciale Staten en het Waterschap?

Het allergrootste strijdpunt de afgelopen vier jaar in Brabant was het besluit dat boeren zes jaar eerder dan aanvankelijk was afgesproken, hun oude stallen milieuvriendelijk moeten maken: 2022 in plaats van 2028. Dat leidde tot maandenlange discussies en demonstraties bij het provinciehuis.

Vooral het CDA was fel tegen. Die partij komt van oudsher op voor de boeren. Vier jaar geleden viel het CDA voor het eerst sinds mensenheugenis buiten de boot en maakte de partij geen deel uit van de coalitie. De coalitiepartijen VVD, D66, SP en PvdA zagen hun kans en voerden versneld de milieumaatregelen in.

Boeren en broers Ad en Jan van Happen runnen samen een veehouderij. Zij moeten dit jaar vergunningen aanvragen en grote investeringen doen. Jan is inmiddels 60 jaar en zal de investeringen nooit meer terugverdienen. Het boerenbedrijf overdragen aan de zoon van Jan, Thijs, is daardoor ook onmogelijk geworden. Hij is inmiddels gaan werken in Duitsland en Denemarken.