13-11-2018

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft de Thorbeckeprijs in ontvangst mogen nemen van juryvoorzitter Charlotte Nijs. De jury koos er dit jaar voor geen beste spreker van de Tweede Kamer te kiezen, maar Arib een duidelijke opdracht mee te geven.

Arib moet volgens de jury ‘het debat en de politieke welsprekendheid in de Tweede Kamer zo stimuleren dat in de toekomst weer vele winnaars van formaat opstaan voor wie iedereen de tv aanzet'.

De Thorbeckeprijs geldt op het Binnenhof als prestigieus. De jury beoordeelt op retoriek, presentatie en debatstijl. De jury hoopt dat Arib ‘kan stimuleren dat het debat in de Tweede Kamer scherp op de inhoud wordt gevoerd. Ook hoopt de jury hiermee dat het taalgebruik en de welsprekendheid tussen politici, maar ook richting de kiezer, van hoog niveau blijft‘.

Dit jaar waren Pia Dijkstra (D66), Jesse Klaver (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) genomineerd. In 2016 won SGP-leider Kees van der Staaij de prijs. Eerdere winnaars waren onder anderen Alexander Pechtold, Femke Halsema, André Rouvoet, Frits Bolkestein en Hans van Mierlo.

De jury bestond dit jaar uit juryvoorzitter Charlotte Nijs (Parlementair Verslaggeefster SBS), Peter van der Geer (Debat.NL), Tamar van den Dop (actrice), Carla van Baalen (Centrum voor Parlementaire Geschiedenis) en Splinter Chabot (JOVD).